معادل سازی مدارک تحصیلی در ترکیه (دنکلیک)

برای استفاده از مدارک تحصیلی در کشور ترکیه باید آنها را معادل سازی کنید. افرادی که بخواهند تحصیل خود را در مقاطع عالی و پایه در کشور ترکیه ادامه بدهند، باید مدرک تحصیلی خود را در ترکیه، معادل سازی نمایند تا مورد تائید دانشگاه ها قرار بگیرد. فرقی ندارد که در کدام کشور درس خوانده باشید و مدرک خود را از کدام دانشگاه گرفته باشید، کشور ترکیه هیچ مدرکی را که خارج از این کشور اخذ شده باشد، به رسمیت نمی شناسد و مجوز تحصیل و کار با آن را برایتان صادر نمی کند. برای ادامه تحصیل در کشور ترکیه و دانشگاه های معتبر این کشور و همچنین کار در ترکیه، باید این مدارک برای ارائه به دانشگاه، مدرسه یا محل کار، معادل سازی (denklik) بکنید.
عمل معادل سازی مدارک به سیستم آموزشی کشور ترکیه مربوط می شود و معمولا توسط دو نهاد یعنی سازمان آموزش عالی ترکیه و سازمان آموزش و پرورش ترکیه انجام می گیرد. برای معادل سازی مدارک دوره ابتدایی تا دبیرستان باید به سارمان آموزش و پرورش ترکیه مراجعه کنید و درخواست خود را ثبت کنید؛ در صورتی که می خواهید برای تطبیق مدارک دانشگاهی اقدام نمائید، لازم است به سازمان آموزش عالی ترکیه مراجعه کرده و عمل معادل سازی را انجام دهید. عمل معادل سازی مدارک یا همان دنکلیک، پروسه نسبتا زمان بری دارد و نیازمند این است که با پروسه کاری آن آشنا باشید.

مدت زمان دنکلیک مدارک تحصیلی چقدر است؟

عمل معادل سازی مدارک تحصیلی یا همان دنکلیک، امر تقریبا زمان بری است و طول می کشد تا این مدارک به تائید مراجع برسد و تطبیق داده شود. اما می توان گفت برای کسانی که در رشته پزشکی درس می خوانند و می خواهند مدارک خود را در ترکیه معادل سازی کنند، این پروسه حدودا یک سال به طول می انجامد و باید گفت که واقعا زمان زیادی است!

برای سایر رشته های تحصیلی مانند  مهندسی و حقوق، این پروسه نسبتا کوتاه تر است و دانشجویان این رشته ها سریع تر می توانند به مدارک معادل سازی شده شان دست یابند؛ پروسه تطبیق مدارک این رشته ها معمولا بین 3 تا 6 ماه طول میکشد که می توان گفت زمان مناسبی است. به طور کلی نمی توان زمان دقیقی برای امر دنکلیک مشخص کرد؛ زیرا ممکن است با توجه به شرایط مختلف و البته شرایط عمومی کشور ترکیه، این زمان کم یا زیاد شود. بنابراین بهتر است صبر داشته باشیم و در دریافت مدارک عجله نکنیم.

مدارک لازم برای معادل سازی مدارک مقطع دبیرستان

برای معادل سازی مدارک تحصیلی مقطع دبیرستان باید به این نکته توجه کنید که سیستم آموزشی کشور ترکیه تا مقطع دیپلم، معادل 12 سال می باشد. بنابراین اگر شما عزیزان مدرک دیپلم نظام قدیم را دارید، باید مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی خود را همراه با ریزنمرات به سازمان آموزش و پرورش ترکیه تحویل بدهید. اما اگر شما دارای مدرک دیپلم نظام جدید باشید، تنها کافیست مدرک دیپلم خود را در کنار ریزنمرات پایه دوازدهم به مراجع ذیربط ارائه دهید.

اما چند مدرک دیگر را نیز باید برای معادل سازی ارائه دهید که به شرح زیر است:

  • گواهی اصلی ترجمه شده مقطع متوسطه تائید شده توسط دفتر اسناد رسمی
  • اصل و کپی گذرنامه
  • ویزای کشور ترکیه
  • فرم پر شده دنکلیک
  • یک قطعه عکس
  • برگه تایید یا همان رضایت‌ نامه امضاء شده توسط شخص
  • واریز هزینه های مربوط با باز کردن حساب در ترکیه

مدارک لازم برای معادل سازی مدارک مقطع لیسانس و بالاتر

برای معادل سازی مقاطع لیسانس و بالاتر، نوع مدارک ارائه شده کمی متفاوت است و باید به این نکته توجه کنیم. اما باید گفت که مدرک اصلی برای معادل سازی مقاطع لیسانس و بالاتر، ارائه مدرک دیپلم می باشد که باید آن را به سازمان آموزش عالی ترکیه تحویل بدهید. همانطورکه قبل تر هم گفتیم، مدارک دانشگاهی برای دنکلیک باید به سازمان آموزش عالی ترکیه ارائه شوند و در آنجا مورد بررسی قرار گیرند. پروسه دنکلیک دانشگاهی کمی متفاوت تر است.

مدارکی که باید برای دنکلیک دانشگاهی آماده کنید:

  • اصل و کپی گذرنامه
  • ویزای کشور ترکیه
  • فرم پر شده دنکلیک
  • یک قطعه عکس
  • گواهی ترجمه شده دبیرستان با تائید دفتر اسناد رسمی
  • برگه تایید یا همان رضایت‌ نامه امضاء شده توسط شخص
  • واریز مبلغ 150 لیر به حساب آموزش عالی ترکیه

نحوه معادل سازی مدارک تحصیلی در ترکیه

معادل سازی مدارک تحصیلی یا همان دنکلیک، نیازی ضروری برای ادامه تحصیل یا کار در کشور ترکیه می باشد. هر کسی که بخواهد در دانشگاه های ترکیه درس بخواند یا در این کشور کار کند، فارغ از اینکه مدرک خود را از کجا و از چه دانشگاهی گرفته است، باید این مدارک را در سازمان های تعیین شده توسط دولت ترکیه معادل سازی بکند. این امر، با توجه به اینکه عمل بسیار مهمی است، مراحل خاص خود را دارد که فرد متقاضی باید آنها را طی کند.
در مرحله اول باید با مراجعه به پست ترکیه، کدی را که از طریق E – government E devlet درخواست کرده ‌اید، دریافت و ثبت نام خود را شروع کنید. به این دلیل که مراحل معادل سازی مدارک به صورت الکترونیکی انجام می شود. در مرحله بعدی باید فرمی را پر کرده و اطلاعاتی مانند شماره ملی، نام و نام خانوادگی، مدرک دانشگاهی پس از ترجمه، مکان و تاریخ صدور مدرک دانشگاهی و مقالات دانشجویی و … را در آن ثبت کنید. سپس مدارک خود را تحویل داده و درخواست خود را ثبت نمائید تا این درخواست به سازمان عالی ترکیه ارسال شود. در مراحل بعدی این سازمان وقتی را برای شما تعیین می کند تا در زمان موعد، مدارکی را که در بالا اشاره شد، به صورت حضوری ارائه دهید. البته این را نیز باید گفت که متقاضیان عزیز علاوه بر ارائه مدارک نام برده شده، باید در آزمون هایی که برای هر کدام از رشته ها تعیین شده است، شرکت کرده و نمره قبولی را اخذ نمایند. این آزمون ها به شرح زیر است:

  • افراد فارغ ‌التحصیل در رشته‌ های پزشکی باید در آزمون STS (TUS) شرکت کرده و حداقل 40 نمره قبولی را از 100 نمره کل بگیرند.
  • فارغ‌ التحصیلان رشته‌ دندانپزشکی در آزمون STS (با همان محتوای آزمون DUS) باید نمره قبولی 40 را از 100 کسب نمایند.
  • افراد فارغ ‌التحصیل در رشته داروسازی باید در مصاحبه شفاهی که توسط دانشگاه آنادولی برگزار می شود قبول شوند.
  • آزمون رشته ‌های مهندسی STS-2 می‌باشد که حداقل نمره قبولی در آن 40 می باشد.
  • آزمونی که برای معلمان در نظر گرفته‌ شده است KPSS نام دارد که حداقل نمره قبولی50 است.
  • فارغ‌ التحصیلان رشته حقوق یا باید در آزمون STS شرکت نمایند و یا برخی از دروس را در دانشگاه های ترکیه بگذرانند تا مدارک آنها برای دنکلیک تائید شود.

 

مشکلاتی که با عدم معادل سازی مدارک برایتان پیش خواهد آمد!

همانطورکه پیش تر هم اشاره شد، معادل سازی مدارک تحصیلی در ترکیه، امری ضروری و مهم است و بدون انجام آن مشکلات زیادی گریبان گیر شما خواهد بود. شما برای اینکه بتوانید تحصیل و درس و دانشگاه خود را در کشور ترکیه ادامه دهید یا به دنبال کار در این کشور هستید، باید دنکلیک یا معادل سازی مدارک تحصیلی خود را از مرجع تعیین شده پیگیری کنید تا در ادامه به مشکل نخورید. از جمله مشکلاتی که ممکن است در صورت عدم معادل سازی مدارک برای ما رخ می دهد، می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • نیافتن شغل در ادارات و شرکت ‌های خصوصی و دولتی کشور ترکیه
  • عدم اخذ پذیرش و دریافت مدارک اشتغال به تحصیل از دانشگاه
  • ناممکن بودن ثبت نام فارغ ‌التحصیلان رشته مهندسی در اتاق مهندسین ترکیه برای امضاء و آغاز پروژه ها
  • عدم اجازه برای اجاره و تاسیس مطب برای فارغ‌ التحصیلان پزشکی و دندانپزشکی

باید این نکته را در نظر بگیریم که برای تحصیل و کار در کشور ترکیه، هیچ محدودیتی برای هیچکس وجود ندارد و هر کسی می تواند از مزایای آن بهره مند شود؛ تنها در صورتی که به قوانین مهاجرتی این کشور احترام بگذارد. دنکلیک، یکی از مهم ترین بخش های پروسه مهاجرت به ترکیه می باشد؛ لذا انجام به موقع آن، نشان از احترام به قوانین کشور ترکیه است.

سوالات متداول

آیا به رسمیت شناختن دانشگاه و معادل سازی یک مفهوم است؟

خیر؛ سازمان آموزش عالی ترکیه به رسمیت شناختن یک دانشگاه را به‌ منزله معادل سازی مستقیم مدرک قبول ندارد و معادل سازی مدارک افراد با توجه به مدارک و گروه‌ هایی که در آن آزمون داده‌اند، انجام می گردد.

آیا امکان معادل سازی در خارج از ترکیه از طریق کنسولگری وجود دارد؟

خیر به هیچ عنوان؛ کلیه امور مربوط به معادل سازی مدارک تحصیلی در داخل ترکیه انجام می شود.

آیا داشتن مدرک زبان ترکی استانبولی برای معادل سازی لازم است؟

داشتن مدرک زبان ترکی استانبولی برای معادل سازی نیاز نیست اما چون این عمل، پروسه کاری زمان‌بری می‌باشد افراد می‌توانند نسبت به گرفتن مدرک تومر نیز اقدام کنند؛ زیرا کار آنها را در اشتغال و تحصیل آسان تر می‌کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *